Jetske

BElief – Ervaringen die ertoe doen stelt aan je voor:

 

Hoe heet je en wat vertelt je naam?
Mijn naam is Jetske. Zelf vind ik het altijd klinken als zo’n springerig lammetje. Ik word ook altijd jonger geschat dan ik ben. Oud worden vind ik sowieso iets raars, want mijn binnenwereld doet niet aan vergrijzing (mijn haren wel). Mijn naam zegt dus iets over de jeugdigheid en onschuld waarmee ik in de buitenwereld vaak geassocieerd wordt. Het roept tegelijk de andere kant op die ik net zo goed ken maar anderen pas in tweede instantie leren kennen. Dat ik zeven jaar aan de rand van de samenleving heb gestaan in mijn twintiger jaren was de eerste kennismaking met de donkere kant van Psyche en het leven. Maar in eerste instantie is dat niet wat ik oproep.  

Wie ben je in het dagelijks leven?
Dat vraag ik me zelf ook nog regelmatig af. Al maakt het me steeds minder uit. Net als een zonnebloem bloemt, ben ik aan het Jetske-en. Ik woon in elk geval samen met mijn partner Aad en mijn twee dochters Jente (10) en Norah (6). Twee totaal verschillende meiden waar ik (bijna :)) dagelijks van geniet. Ik hou van schrijven. Ik geniet enorm van samen kamperen en eet-momenten met vrienden en mijn gezin. En van het leven dat ik heb op en om de vrije school waar mijn kinderen op zitten. Daarnaast ben ik graag alleen en in de natuur of met mijn boeken over oude mysteriën en culturen, psychologie en spiritualiteit.  

Wie ben je als professional?
“Ah jij bent die schrijver?” zei mijn nieuwe buurvrouw op de camping laatst. Mijn man had gezegd dat ik een boek aan het schrijven ben. Alhoewel ik met mijn eerste boek bezig ben is dat wel zoals het voelt. Ook ben ik psychosyntheticus (iemand die Psychosynthese bedrijft), mysticus, begeleider in hart en nieren en onderzoeker. Al mijn hele leven is het mijn nieuwsgierigheid en verwondering die me leiden. Ik ben altijd op zoek naar hoe onder en boven, de seizoenen in- en buiten ons en verleden en toekomst met elkaar samenhangen. Daarnaast begeleid ik leiders, begeleiders en opleiders (jongvolwassen en ouder) in intensieve trajecten. Hierin gaan we samen op zoek naar een soort blauwprint (spiritueel en persoonlijk) van wie we zijn. En ondersteun ik in de omgang met de vaak tegengestelde belangen van medewerkers, leerlingen, bazen, doelen en resultaten. En als laatste geef ik graag les en training aan jong volwassen, bijvoorbeeld op de Hogeschool: over psyche en de dynamieken in onze natuur. Ik werk vanuit mijn eigen Bureau Blikopener. (www.bureaublik-opener.nl)

Waar BElief (geloof) je in?
Ik droom van een wereld waarin ieder mens zich weer deel van een groter geheel weet, waardoor eenzaamheid, uitsluiting en onverdraagzaamheid als vanzelf steeds minder worden. En een wereld waarin we weer ontzag hebben voor onze eigen natuur en haar dynamiek, die we nu vooral buiten onszelf bewonderen. Dat onze kinderen worden opgeleid met dit besef en dat hoofd en hart kunnen samenwerken. Dat we verdraagzamer worden en ons bewust worden hoe elke (innerlijke) actie een effect heeft, op jezelf en anderen. En waarin wij onze plaats weten in de lijn van onze geschiedenis en onze toekomst.

 Waar werk je binnen BElief aan mee?
De Cyclus – jaartraject, een reis naar je eigen natuur. Een traject van Sanne en mij samen.  

Welke belangrijke ervaringen hebben jou gevormd tot wie je bent?
Op mijn 27ste ging ik voor de 7 jaar ellende aan de rand van de samenleving naar een psycholoog. Daar kreeg ik iemand tegenover me die naar zijn scherm bleef staren omdat ‘ie eigenlijk niet aan kon horen wat ik allemaal had meegemaakt. Het was de eerste keer dat ik mijn hart opende naar een vreemde. Na drie kwartier, terwijl ik nog maar net begonnen was met mijn verhaal, zei de man: je mag gaan, dan zie ik je volgende week weer. Dit was het moment dat ik besloot dat ik het anders zou doen. Mensen moeten gezien worden. Daarnaast zijn mijn zwangerschappen een van de mooiste periodes in mijn leven. Ik voelde me meer geaard en zo dichtbij mezelf en mijn eigen (en de) natuur, daarvoor zou ik zo weer zwanger willen zijn. Ik heb ook twee kindjes verloren in een vroeg stadium. Zowel op 26 jarige leeftijd in een late abortus als door een miskraam op mijn 38e. De eerste keer was met de man waar ik ook veel ellende mee heb meegemaakt. De zwangerschap was het lichtpuntje in die donkere tijd, waar ik weer liefde voelde op een plek die daarvoor zo donker leek. Dit is heeft een rode draad door mijn leven doen oplichten.

Welke opleidingen en/of cursussen waren belangrijk voor jou?
Mijn 5 jarige HBO opleiding psychosynthese en alle aanvullende cursussen aan het Instituut voor Psychosynthese in Hilversum waren en zijn als thuiskomen. De mensen, de manier waarop ze hier wel met mensen omgaan paste precies. En een cursus van een Joodse Psychosynthese docente, Kabbalah kenner en sjamaniste is me altijd bijgebleven. Ze liet ons door het verhaal van de Exodus uit de bijbel een transformerende reis meemaken. Ook mijn introductie in het sjamanisme, mijn ¾ jaar Religious Studies aan de Universiteit van Amsterdam, de cursus Westerse Esoterie, magie en mystiek bij een cultuurhistoricus en mijn 2 jaar bij een mysterieschool zijn intense en mooie ervaringen geweest. Allemaal zo anders. Van wetenschappelijk, tot psychologisch tot diep spiritueel. Dat kenmerkt me wel.  

Wat is lief / liefde voor jou?
Liefde is jezelf in het donker durven kennen. 
Liefde is, slagroom op de aardbeien voor mijn kinderen doen.
Liefde is een Nee, van een vriendin omdat ze gewoon even geen zin heeft.
Liefde is durven leven wie je bent, en met wat je er bent onder het mom van: Niet perfect, maar wel goed genoeg.
Liefde is licht en waar licht op schijnt transformeert.

Welk soort ervaringen doen ertoe voor jou?
Sowieso vind ik BElief echt een prachtige organisatie. Leren gaat om ervaringen opwekken en eventueel pas erna met kennis komen. Dat is educatie, in de zin van het woord. Het latijnse educere betekent namelijk naar buiten leiden wat van binnen zit.  

Waar moet je om lachen?
Mijn man, die heeft heerlijke humor. En hoe erg het ook klinkt, met mijn meiden kan ik echt lachen om onderbroekenlol. Daar houdt mijn man zich dan ook weer helemaal buiten.  

Waar moet je van huilen?
Waar niet… Ik huil graag en veel. Het is een uitlaatklep gebleken.
Van ontroering, geluk, pijn, angst….  De tranen moeten vloeien. 

Wat is heling voor jou?
Heling komt van helen en het Engelse whole, heel maken en heelmeesters. We worden geheeld als iets dat afgesneden was, zijn plek weer weet in het grote geheel.

Waar kunnen we meer over jou en je werk vinden? 
Op www.bureaublik-opener.nl
En op facebook.com/jetskeosterthun
en facebook.com/bureaublik-opener.nl