Skip to main content
0

Mijn winter startte altijd op 21 december. Waarom? Omdat iedereen zei dat het dan startte en ik er verder niet over nadacht. Ik was eraan gewend en was er niet mee bezig. Wel viel het me ieder jaar op hoe niks-ig ik februari en maart vond. Alsof het wacht-maanden waren. In december genoot ik van alle feestdagen, in januari teerde ik daar nog op na, maar februari en maart voelde altijd als een lange zit. Nog even volhouden… in april wordt het weer leuk.

Totdat ik het boek van Jaap Voigt las “Leven en werken op het ritme van het seizoen.” Hij geeft aan dat de seizoensdata die wij aanhouden, energetisch niet klopt. Als je het seizoen energetisch bekijkt dan is het een beweging die in 6 maanden naar een hoogtepunt beweegt (21 juni) en vanaf daar weer naar een dieptepunt (21 december), weer naar een hoogtepunt en ga zo maar door. 21 December is het dieptepunt, de donkerste dag van het jaar. Dit maakt dat het ‘t middelpunt van de winter is. Niet het begin. Na 21 december bewegen we langzaam weer naar het licht. 21 juni is het hoogtepunt van de zomer. Het middelpunt. Niet het begin. Na 21 juni bewegen we langzaam weer naar het dieptepunt.

Toen ik dit las viel er voor mij heel veel op zijn plek. Alsof iets in elkaar klikte waarvan ik me niet bewust was dat het scheef zat.

Steeds meer ervoer ik hoe belangrijk deze verschuiving voor mij was. Mijn gevoel over de herfst veranderde totaal. Vroeger vond ik de herfst vooral koud en nat. Ik vond de kleuren mooi, maar verder had ik er niet zoveel mee. Nu ik weet dat de herfst werkelijk start rond 6 augustus, hou ik ongelooflijk veel van de herfst. Het zijn de dagen dat ik buiten ben, kampeer, vuurtje stook, zwem, naar de sterren kijk en vrienden zie. Het zijn de dagen die heel langzaam steeds een beetje kouder worden. Mij beetje bij beetje weer meer naar binnen doen trekken, dichterbij mezelf, met een steeds warmere trui. De dagen waarin de kleuren langzaam veranderen van groen, naar geel, oranje, rood en bruin. Er langzaam een dekentje over de aarde komt te liggen. Het is de tijd van hard werken, oogsten, terugkijken en dankbaarheid op hetgeen ik verworven heb. Het is de tijd van loslaten, opruimen en laten gaan. De tijd van naar binnen keren.

De winter start rond 6 november. Het is dan al echt nat, koud, kaal en donker. Ik werk nog steeds hard en trek me steeds meer naar binnen, op weg naar de donkerste dag van het jaar. Veel zaken rond ik af en het proces van laten gaan zet zich voort. De weken na 21 december kom ik op adem, ben ik stil en kom ik op krachten. Ik maak contact met mijn binnenwereld, droom en zie welke zaadjes er in mij verscholen liggen. En dan ineens, eind januari, begin februari hangt de lente al in de lucht! Het wordt lichter in en om mij heen. De eerste voorjaarsbloemen laten zich al zien. Ik hoef helemaal nergens meer op te wachten, het IS al lente! Dit veranderde totaal mijn beeld en gevoel over februari en maart! De lente, wat gelijk staat aan geboorte, groei, een nieuw idee, start dus al met groeien in februari en maart. Dan kan het weer nog guur zijn, het kan nog vriezen en stormen. Het prille, nieuwe leven is dus in het begin heel kwetsbaar! Het moet beschermd worden, er moet voor gezorgd worden. Dat is een hele andere boodschap dan: 21 maart is de start van de lente en dan staat er al van alles in bloei. Met andere woorden: als ik een nieuw idee heb, moet het al direct zichtbaar zijn. Ik moet snel aan de bak om mijn idee de wereld in te krijgen. Wat een grote innerlijke verschuiving! Wat een andere manier van omgaan met nieuw leven, in welke vorm dan ook.

Voor mij klopt het helemaal om de oude indeling te laten gaan en me te verbinden aan deze energetische seizoensindeling. Alleen dan kan ik mezelf werkelijk begrijpen. Mijn eigen natuur leren kennen. Leren van de seizoen die alles weten over leven, sterven en alles dat daartussen zit.

 

Hoe ziet de energetische seizoensindeling eruit?

 • 4 februari start lente
 • 21 maart hoogtepunt lente
 • 5 mei start zomer
 • 21 juni hoogtepunt zomer
 • 7 augustus start herfst
 • 21 september hoogtepunt herfst
 • 6 november start winter
 • 21 december hoogtepunt winter

 

BEliefs,

Sanne.

3 Comments

 • Barbara Feldbrugge schreef:

  Mooi om dit te lezen. Ik voelt denk ik veel organischer om ieder seizoen op haar goeie plek in de tijd te zetten, zodat we helderder kunnen zien wat werkelijk het proces is van een seizoen; daarmee voorgeleefd te krijgen hoe je jezelf kan vernieuwen.

  Dank je wel!

  Barbara

 • Piet schreef:

  Als we niet alleen kijken naar de meteorologische condities (hoe lang het licht is) maar juist naar de klimatologische en biologische condities (wanneer groeien de planten, wanneer word het warm) lijken de huidige data juist beter van toepassing. Er is niet 1 ritme dat de seizoenen bepaalt, maar meerdere. Net zoals bij jezelf, is het voor jezelf van belang te bepalen met welk ritme je meegaat en welke het beste bij jou past. Loop samen in dynamiek met de ritmes van de natuur.

 • Patrick Fasseur schreef:

  Heel dankbaar dat ik jullie ontmoet heb op een magische plek.
  Tot gauw,
  Liefs
  Patrick

Laat een reactie achter

X