Skip to main content
0

Mijn winter startte altijd op 21 december. Waarom? Omdat iedereen zei dat het dan startte en ik er verder niet over nadacht. Ik was eraan gewend en was er niet mee bezig. Wel viel het me ieder jaar op hoe niks-ig ik februari en maart vond. Alsof het wacht-maanden waren. In december genoot ik van alle feestdagen, in januari teerde ik daar nog op na, maar februari en maart voelde altijd als een lange zit. Nog even volhouden… in april wordt het weer leuk. En oh wat jammer als de zomer weer voorbij was en het weer koud en nat zou worden.

Pas later in mijn leven, toen we ons terugtrokken uit de stad, toen we in de natuur gingen wonen, toen ik de Permacultuur opleiding had gedaan, toen ik me in Sjamanisme begon te verdiepen, met de wijsheid van de natuur én toen ik het boek las van Jaap Voigt “Leven en werken op het ritme van het seizoen,” toen begon ik de seizoenen heel anders te zien. Niet als iets dat zich alleen buiten mij afspeelt, maar als iets dat zich net zo goed binnen in mij afspeelt.

In dat boek stonden voor mij twee hele belangrijke dingen. Het ene ging over de disbalans in onze maatschappij. Dat we ons voornamelijk richten op de energie van de lente en de zomer. Groei, meer, beter, nieuwer, sneller. De mannelijke energie van manifesteren en naar buiten gericht zijn. Over het ontkennen van de andere kant van de cyclus; de vrouwelijke energie. De herfst en de winter. Het laten gaan, overgave, verstillen, herbronnen en zwanger zijn van het nieuwe. Dit raakte me. Ik voelde dat ik de herfst en de winter wilde terugbrengen in onze maatschappij. Daar begon de droom om de Cyclus – jaartraject te gaan ontwikkelen en organiseren. Om de balans in onszelf te kunnen herstellen, met de seizoenen als grote leraar van organische (persoonlijke) groei.

Het andere dat ik las en heel belangrijk vond was dat de seizoensdata die wij aanhouden energetisch niet klopt. Als je het seizoen energetisch bekijkt dan is het een beweging die in 6 maanden naar een hoogtepunt beweegt (21 juni) en vanaf daar weer naar een dieptepunt (21 december), weer naar een hoogtepunt en ga zo maar door. 21 December is het dieptepunt, de donkerste dag van het jaar. Dit maakt dat het ‘t middelpunt van de winter is. Niet het begin. Na 21 december bewegen we langzaam weer naar het licht. 21 juni is het hoogtepunt van de zomer. Het middelpunt. Niet het begin. Na 21 juni bewegen we langzaam weer naar het dieptepunt.

Toen ik dit las viel er voor mij heel veel op zijn plek. Alsof iets in elkaar klikte waarvan ik me niet bewust was dat het scheef zat.
Als je je realiseert dat we cyclische wezens zijn. Dat alles dat we ervaren deze zelfde cyclus kent, dan is het toch ongelofelijk dat we als maatschappij ervoor kiezen om de seizoenen verkeerd te plaatsen?! Om een middelpunt als een begin te zien. Voor mij is dit een bevestiging dat we massaal onze eigen natuur niet meer begrijpen. En dat het belangrijk is dit te herstellen.

Het herstellen van de seizoensindeling:
Als je er vanuit gaat dat 21 juni het hoogtepunt is en 21 dec het dieptepunt en je gaat hiermee rekenen, dan ziet de gecorrigeerde seizoensindeling er zo uit:

  • 6 februari start lente
  • 21 maart hoogtepunt lente
  • 6 mei start zomer
  • 21 juni hoogtepunt zomer
  • 6 augustus start herfst
  • 21 september hoogtepunt herfst
  • 6 november start winter
  • 21 december hoogtepunt winter

Nu kan ik dagenlang schrijven en praten over wat deze verschuiving voor mij heeft betekend, maar liever nodig ik jou uit om hier eens mee te gaan zitten. Wat betekend het voor jou als de lente al rond 6 februari begint? En wat betekend dit voor jouw innerlijke lente? Wat als jouw nieuwe ideeën nog niet direct zichtbaar hoeven te zijn (rond 21 maart staat er al van alles in bloei), maar als de natuur laat zien dat je het nog mag verzorgen in de onzichtbare wereld, onder de grond (6 februari), als een idee dat nog mag sudderen voordat het al vorm aanneemt? En hoe zit dat voor jou met de rest van de seizoenen?

Ik ben benieuwd voor welke data jij kiest na het lezen van deze blog. Stuur je me een berichtje als je hierover wilt sparren?

BEliefs,

Sanne.

Laat een reactie achter