Skip to main content
0

Een paar jaar geleden zei m’n beste vriendin:
“haast is een vorm van agressie. Als je de beweging van iemand die een ander een klap in z’n gezicht geeft vertraagt, dan is het geen klap, maar een streling.”

Bij het ritueel de Cyclus in 1 dag, is vertraging de sleutel. Je beweegt de spiraal (het slakkenhuis) in, op het tempo van een slak. Heel langzaam loop je je eigen centrum in. Onderweg worden er dingen voelbaar. Onze aandacht is volledig aanwezig bij dat wat er voelbaar is. Zonder oordeel en met volle nieuwsgierigheid onderzoeken we wat er tussen jou en je eigen centrum instaat. Door in rust, met onze volle aandacht aanwezig te zijn, komen er dingen ‘aan het licht.’ Dit licht op. Dit lucht op. Dit ruimt op. Zodat je vervolgens kan ervaren hoe jouw centrum voelt als alle ruis wegvalt.

Afgelopen weekend hebben mijn moeder en ik samen het kleed gemaakt voor dit ritueel. Zodat ik het makkelijk mee kan nemen als ik dit ritueel op andere locaties organiseer. En oh wat is het verleidelijk voor m’n gezinsleden om hierbij te willen zijn. ‘Mam. Wat doen jullie? Mag ik helpen? Mag ik ook even de spiraal in?’ Want ja, iemand die iets met haar volledige aandacht doet, dat is aantrekkelijk. Daar zit schoonheid en liefde in. Hoe heerlijk dat de basis van dit bijzondere ritueel, het spiralen kleed, nu is gemaakt met de aandacht van mijn kinderen, mijn moeder en van mij. Om vervolgens met al mijn aandacht aanwezig te kunnen zijn bij anderen. Bij dat wat er nu is. Om zo samen op te ruimen, te helen.

Aandacht maakt alles mooier.

Laat een reactie achter